Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart


Stichting Integration Dance Theater

Stichting Integration Dance Theater presenteert de dansvoorstelling 'ATMA'


In deze voorstelling die vooral door de dansers en de muzikanten is gemaakt draait het allemaal om de zoektocht naar het onveranderlijke zelf.


Ziel

Bezieling

Mijn essentie

Mijn kosmische zelf

Mijn onveranderlijke zelf

Ik ben hier

Atma


In deze bijzondere voorstelling zijn enkele van de grote Indiase dansstijlen Bharata Natyam, Mohiniyattam, Odissi, Kathak en buikdans bij elkaar gebracht. De dansers hebben in de aanloop naar deze voorstelling onderzocht hoe zij vanuit hun diepste zelf een relatie kunnen leggen met de dans. Ze hebben zich afgevraagd: “Wie ben ik? Wat maakt deze dans speciaal voor mij? Waar raakt de dans mij?”


Choreograaf Satishkoemar Myre-Makhan daagt in deze voorstelling dansers en muzikanten uit maar ook zichzelf. Hij heeft niet alleen deze voorstelling samengesteld, georganiseerd en geproduceerd, maar ook het orkest begeleid.


Datum: zondag 14 mei 2017

Tijd: 14:00 uur

Locatie: Theater de Omval, Ouddiemerlaan 104, DIEMEN

Toegang: €15,-

Reserveringen: [email protected]

Danseres Cassandra (Oriëntaalse buikdans)

Als kind al kwam Danseres Cassandra in aanraking met Klassiek Ballet. Later stapte ze over op Oriëntaalse dans en Jazz gevolgd door Salsa. In de jaren ’90 specialiseerde zij zich in Oriëntaalse buikdans en ontwikkelde zij haar eigen elegante dansstijl. Het begrip ‘bod-y and mouvement’ vormt de sterke basis om haar dansstijl puur en unique te houden. Danseres Cassandra werkt internationaal en geeft wekelijks groepslessen in Amsterdam en privé lessen in haar eigen studio in Aalsmeer. Om haar eigen technieken te versterken volgt ze regelmatig masterclasses van nieuwe internationale artiesten. Voor verdere Info: https://nl-nl.facebook.com/danseres.cassandra.nl/ en website: www.danserescassandra.nl 

Mrs Tharsana Kumarathasan 'Natyakalajothi Bhrathakalavithar' (Bharatanatyam zuid Indiase dans - Contemporary)

Zij is al meer dan 20 jaar een getalenteerde en toegewijde Bharatanatyam danseres uit Duitsland. Door een zeer goede training in techniek, gezichtsuitdrukking en theorie in deze dans, geeft zij zeer aantrekkelijke en uitdagende performances op diverse podia. Vanuit de culturele achtergrond van haar ouders maakte ze op 7 jarige leeftijd kennis met de Zuid Indiase dansstijl Bharatanatyam. Zij was in de leer bij Guru Kiripanithi Ratneswaran, en deed later haar arangetram “dansdebuut” onderleiding van Guru Atputharani Kirubaraj. Mrs Kumarathansen zette haar studie verder voort bij Guru Amala Antony Sureshkumar, waar ze is gekwalificeerd om te onderwijzen in Bharatanatyam. Sinds kort maakt ze deel uit van Satish Dance Company.

Vaijeyanthi Panchapagesan (Bharatanatyam Zuid indiase dans)

Is geboren in een artistieke familie bestaande uit dansers en docenten zoals de zeer bekende Pandanallur Meenakshisundaran Pillai, Swaminathan Pillai en Thiruvallapauthur Kalayani Ammal. Door deze bloedlijn kreeg Vaijeyanthi op welhaast natuurlijke wijze het talent in haar bloed en genen. Zij ging in de leer bij Guru Arunchanachalam Pillai en later bij Guru Padmashri Adyar K. Laxhmanan in de Kalakshetrastijl. Vaijeyanthi kwam in 2009 naar Nederland. Sindsdien is ze gestart met het geven van Bharatanatyam danslessen aan kinderen en volwassenen, in haar eigen dansschool ‘Laya school & Arts’ in Den Haag.

Ze heeft op vele bekende podia in Zuid-India en Nederland opgetreden zoals Chidambaram, Natyanjali, Tanjavur, Margazhi festifals en ‘Trisandhi” India dance Festival Korzo (Den Haag).

Shyama Warrier (Mohiniyattam Zuid Indiase dans)

Mohiniyattam, is een klassieke dansvorm uit Kerala, Zuid India. Deze dansvorm ontstond in de 16e eeuw . Het wordt beschouwd als een zeer sierlijke en betoverende dansvorm, met subtiele ritmische patronen. Het is vernoemd naar Mohini, een Hindoe mythologische schoonheid. Door de grote steun van haar ouders heeft Shyama op zeer jonge leeftijd kennis kunnen maken met Indiase dans, Samen met haar zus leerden ze Bharatanatyam van Guru Smt. Suni Vikas. Later maakte ze kennis met Mohiniyattam door dezelfde Guru. Shyama en haar zus ontwikkelden zich verder in bharatanatyam en Mohiniattam onder Rangaprathibha Sri. M.K. Gireesh en Guru Maalika Gireesh Panicker, door wie ze nog steeds wordt begeleid. Shyama treed op verschillende internationale podia op zoals in Singapore, India en Nederland. Naast haar Master Degree in Engels Taal- en Letterkunde, streeft ze met grote belangstelling haar Master of Fine Arts in Bharatnatyam na. Nu woont ze in Nederland en is oprichtster van haar dansschool Natanam Academy of Dance and Arts. Het staat voor autenticiteit van de Indiase Klassiek dansen, waar ze les geeft in Bharatanatyam en Mohiniyattam.

Shaksi Gopal (Kathak Noord Indiase dans)

1975 eerste tv debuut als vijf jarige knul die een talenten tv programma betrad en succes vol zijn carrière vandaar uit opbouwt tot bekende tv persoonlijkheid niet allen vanuit dans maar als jongtalent die met zijn veelzijdige kwaliteiten mensen weet te bereiken . Het laatst genoemde namelijk mensen weten de bereiken is een belangrijk onderdeel in zijn werk, dit zorgt voor dat het voor herkenning zorgt binnen zijn dansuiting door gebruik te maken van diverse dansstijlen naast zijn Indiase gespecialiseerde dansstijl Kathak . In de jaren tachtig en negentig kreeg hij veel kritiek omdat het nog niet veel gebruikt werd om te fuseren in diverse danstechnieken in Nederland binnen de Indiase dans maar doorzettingsvermogen hierin heeft gezorgd dat het een herkenning kwaliteit in durf is geworden bij Shaksi Gopal. Uiteindelijk is dans voor hem een kunst opgebouwd uit diverse bewegingen die in Tijd toegevoegd of verder ontwikkeld is binnen een dansstijl. Zelfs binnen de Indiase klassieke dansstijlen zien we de ontwikkeling of vorming door invloeden van buiten af b.v. door geloof toetredingen en muziektoevoegingen.

Dans is Shiva en shiva zorgt voor verandering transformatie. Op mooie manier legt hij uit dat bols er steeds zijn toegevoegd door het bestuderen van dieren uit de natuur en dat verandering of toevoeging op gepaste manier altijd een belangrijk onderdeel moet blijven binnen de danskunst .

Atma heeft geen kleur nog vorm en wordt uitgebeeld met de kleur wit omdat wit ontvankelijk is om geverfd te worden tot diverse kleuren dus geen discriminatie kent . dans en laat dansen leef en laat leven.

Aasha Rambaran (Odissi, Oost Indiase dans)

Odissi danseres, dansdocent en ‘dedicated artist’

Op 10-jarige leeftijd maakt Aasha Rambaran voor het eerst kennis met Indiase dans in Jabalpur, India. Daar heeft zij één jaar les gehad. De naam van de toenmalige Guru is niet meer bekend.

In Nederland heeft ze Bharat Natyam lessen gehad bij Guru Rajamani. Bij de Chandra Sukhai Dansacademie heeft Aasha Odissi danslessen gevolgd en haar dansopleiding afgerond.

Vandaar uit gaat ze regelmatig naar India om zich verder te specialiseren in Odissi. Ze heeft jarenlang lessen gevolgd bij Guru Mayadhar Raut in New Delhi. Ze heeft verschillende workshops gevolgd bij diverse Guru’s om haar kennis te verbreden.

In 2002 heeft ze Nrutyasri Guru Monalisa Ghosh ontmoet en sinds die tijd komt zij twee keer per jaar naar Nederland om dansworkshops te geven in Aasha’s dansschool Nritya Vikash School of Odissi Dance. Daarnaast stelt Pandit Shubhankar Chatterjee, Hindustani Classical Vocalist, zijn expertise beschikbaar om speciale lessen in zang, raga en ritme te verzorgen.

De dansschool heeft twee keer studenten kunnen laten afdansen, in 2003 en 2010.

Hoogtepunt in 2003 is voor Aasha dat ze heeft kunnen realiseren dat haar studenten afgedanst (Mancha Pravesh) zijn op live muziek met muzikanten uit India. Dit is heel bijzonder voor Odissi, omdat er op dit moment in Europa er geen orkest is die deze dansstijl kan begeleiden.

Odissi is een tempeldans, een spirituele dans met veel schoonheid en gratie. Hier ligt haar devotie en passie in.

Odissi staat in het teken van haar leven. Haar passie is om deze dansstijl in Nederland uit te dragen en te conserveren. Haar roeping is om de dansstijl door te geven in zijn pure vorm. De promotie van Odissi vind ze belangrijk.

Met haar dansschool Nritya Vikash, School of Odissi dance, zorgt ze voor educatie in en kwaliteitswaarborging van deze dansstijl. Haar school geeft de mogelijkheid om dansexamen te doen bij de Surnandan Bharati, een instelling die in heel India gecertificeerd is om examen af te nemen in muziek, dans en schilderkunst.

Aasha heeft een bevoegdheidsgraad behaald bij de Academie voor Theater en Dans, een faculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten voor lesgeven in Nederland. Ze heeft lessen verzorgd in Amsterdam bij Kunstweb en in Den Haag bij het Koorenhuis. Nu verzorgt ze workshops en geeft les in haar eigen school.

Poernima Gobardhan (Bharatanatyam - Contemporary)

Eigenaresse van Dansschool Pretima Ke Dewashrie, Bharata Natyam danseres en choreograaf. Ze heeft haar Master Theaterwetenschap behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij adviseur cultuurparticipatie met de specialisatie werelddans bij CultuurSchakel.Dansers Satish Dance Company (Bharatanatyam - Contemporary) (Klik Hier)

Peter Biemans ( Atma - Verteller)

Voorzitter en medeoprichter van Stichting Integration Dance Theater.

Neyveli S.Radhakrishna ( viool)

Een bijzonder muziek concert van Neyveli S.Radhakrishna, een zeer getalenteerd stereoscopisch dubbel nek violist uit zuid India (Chennai). Hij creëert met zijn viool een unieke ervaring en ook binnen het klassieke Indiase muziek erg zeldzaam. Hij is een meester in ritmische, strakke, geleidelijke en gestructureerde viool muziek. Voor verdere info zie:www.doubleviolin.com 

Indiase (bamboe dwarsfluit en zang)

Smt. Usha Ramesh. Zij heeft een muziekopleiding gehad onder Guru H.Ramachandra Sastry in Kalakshetra te Madras, India. Sinds 1992 woont zij in Nederland. Sinds dien oefent zij haar vak uit door les geven en voorstellingen te begeleiden. Usha is naast het spelen van fluit ook een getalenteerde Carnatic zangeres. Zij heeft verschillende voorstellingen /Arangetrams (dansdebuten) in Nederland met zang begeleid, oa voor Guru Smt. Henriette van Staal en Guru Sri Satishkoemar Myre-Makhan.

Mridangam (tweezijdige trommel)

Sri Mridhanga Laya Pravaham Prasanth Piranavanathan. Een zeer getalenteerd Mridangam Artiest afkomstig uit Duitsland. Vanaf zijn twaalfde leerde hij mridangam spelen van zijn vader Sri Pranavanathan Shanmugarathnam, een wereldwijd bekende carnatic mridangam artiest. In 2003 deed Prasanth zijn Mridangam debuut. Hij is een gewaardeerde en veel gevraagd artiest in Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Nederland en Noorwegen. Hij verzorgt ook lessen in Bonn, Wuppertal, Berlijn en Amsterdam. Prasanth begeleidt vele bekende artiesten, zoals: Renjith Vijna, Satishdancecompany, Lakshmi Devadas & keeta Kalakshetra, P.Unnikrishnan, Sanjay Subramaniam, Ashok Ramani, Radini Gayithri, E.R Janardhan, Bombay Jayshree, Veena Jeualakshmi, S.P. Ramh, Inuvil Radhakrishnan en Neyveli Radhakrishna.

Zang

Sri Harikrishnan Kesavan. Een artiest in Carnatic zang. Harikrishnan heeft bij verschillende Gurus zijn zang talent ontwikkeld zoals, Smt. Ali Harivishnu (1jaar), Smt. Kavitha Shibu (1jaar), Sri. Chandramana Narayanan Namboothiri (12jaar), Sri. Bellary M. Venkatesh Achar (3jaar). In 2003 debuteerde hij in de Guruvayoor Temple in India. Sinds 2014 geeft hij Carnatic zanglessen in Beverwijk-Nederland (Temple and Nupur school of Performing Arts). Hij heeft vele prijzen gewonnen met zijn zang. In India en Europa begeleidt hij vele voorstellingen.

Tabla (Noord Indiase drum)

Ravish Gopal. Heeft een grote passie voor slagwerk zoals drums, cajon en tabla. En maakte Tabla als zijn belangrijkste focus punt. Hij studeerde bij Guruji Faiyaz Hussain. Hij begeleidde voorstellingen voor The Moving Harmony Kathak Group in Nederland. En maakt onderdeel uit van muziek assemble Surkosh.

Nattuvangam + Manjera (cymbalen)

Sri Satishkoemar Myre-Makhan en Omar Polman Tuin (zie link dancecompany) zullen de voorstelling begeleiden met Nattuvangam. Een eenvoudig ogend instrument vergeleken met de rest van Bharatanatyam orkest. Dit instrument is niet eenvoudig om te bespelen. Het zijn twee verschillende ronde metalen schijven. Een kleinere van vorm, gemaakt van messing, met een fijner geluid. De andere is groter en van massief ijzer, met een wat zwaarder geluid. Vroeger werden ze gemaakt van vijf verschillende metalen (Pancha Loham) en waren dan ook zwaarder te bespelen. De dansritmes werden hierdoor in een laag tempo gedanst. Nu, door de wat lichtere metalen, kunnen de nattuvangam artiesten veel snellere ritmes bereiken. Hij geeft het ritme aan en ondersteund hiermee een danser, van het stampen van de voeten tot het geven van effecten tijdens een verhaallijn. Naast het spelen en het behouden van de maat-eenheid zal de nattuvangam artiest, indien nodig, ook rithmische klanken reciteren ‘Konnakol’. Nattuvangam artiesten zijn onmisbaar en zeer belangrijk in een Bharatanatyam orkest.

Bharatanatyam dansvoorstelling

'liefde en devotie'

door

Sri Satishkoemar Myre-Makhan

Datum: 3 december 2017

Tijd: 14:00 uur

Locatie: Theater Oostblok (Pleintheater)

Sajetplein 39, Amsterdam

Toegang: €15,-

Reserveren:

[email protected]

[email protected]


Duur van voorstelling: 1uur en 15 min

Dans wordt begeleid door live orkest

Bharatanatyam is meer dan 3000 jaar geleden ontstaan binnen de tempelmuren van Zuid-India. Beoefenaars en uitvoerders van deze danskunst waren de Devadasi's: dienaressen en toegewijden van God. Door de jaren heen heeft deze dansuiting zich ontwikkeld en is uitgegroeid tot een danskunst die nu vele podia siert. Kenmerkend zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, ritmisch voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie. In deze voorstelling zal de danser de drie belangrijke aspecten in Bharatanatyam tonen.

NRITTA - Pure technische dans zonder betekenis.

NATYA- Expressieve / Verhalende vorm van de dans.

NRITYA - De combinatie van pure technische / abstracte dans en expressieve / verhalende dans.

Sri Satishkoemar Myre-Makhan

Is in Nederland een zeer gewaardeerde danser, docent en choreograaf in de Zuid-Indiase Bharatanatyam dansstijl. Hij treedt regelmatig solo of met een groep op in en buiten Nederland . Ook binnen de danswereld heeft hij een goede reputatie en is hij een voorbeeld voor aankomende danseressen en dansers. Satish is een uniek talent als het gaat om het choreograferen voor dansproducties. Kenmerkend voor zijn groeps choreografieën zijn de mooie geometrische vormen die vervormen als een caleidoscoop. Er staan inmiddels al vele voorstellingen op zijn naam waar hij artistiek eindverantwoordelijk voor is geweest. Na een intensieve en gedisciplineerde dansopleiding bij verschillende Guru's in Nederland. Rondde hij onder leiding van Geeta Ramlal (zij studeerde aan de befaamde 'Kalakshetra Academy' in Chennai, Zuid-India) zijn basis dansopleiding af met een dansdebuut (Arangetram) in India. . Hij reist jaarlijks naar Chennai (Zuid India) om daar masterclasses te volgen bij Guru Sri Jitinder. Satishkoemar is medeoprichter, artestiekleider en choreograaf van Stichting Integration Dance Theater. Op 18 juni 2016 heeft hij de "Abhinaya Chudamani Award" (Abhinaya=gezichtsexpressie, Chudamani= kroonjuweel) ontvangen van Arulmigu Sri Arunachaleswarar tempel in Beverwijk-Nederland olv. Mr en Mw.Vadivel.


MUZIKANTEN

Mridangam (tweezijdige trommel)

Sri Mridhanga Laya Pravaham Prasanth Piranavanathan. Een zeer getalenteerd Mridangam Artiest afkomstig uit Duitsland. Vanaf zijn twaalfde leerde hij mridangam spelen van zijn vader Sri Pranavanathan Shanmugarathnam, een wereldwijd bekende carnatic mridangam artiest. In 2003 deed Prasanth zijn Mridangam debuut. Hij is een gewaardeerde en veel gevraagd artiest in Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Nederland en Noorwegen. Hij verzorgt ook lessen in Bonn, Wuppertal, Berlijn en Amsterdam. Prasanth begeleidt vele bekende artiesten, zoals: Renjith Vijna, Satishdancecompany, Lakshmi Devadas & keeta Kalakshetra, P.Unnikrishnan, Sanjay Subramaniam, Ashok Ramani, Rajini Gayithri, E.R Janardhan, Bombay Jayshree, Veena Jeualakshmi, S.P. Ramh, Inuvil Radhakrishnan en Neyveli Radhakrishna.

Zang

Sri Harikrishnan Kesavan. Een artiest in Carnatic zang. Harikrishnan heeft bij verschillende Gurus zijn zang talent ontwikkeld zoals, Smt. Ali Harivishnu (1jaar), Smt. Kavitha Shibu (1jaar), Sri. Chandramana Narayanan Namboothiri (12jaar), Sri. Bellary M. Venkatesh Achar (3jaar). In 2003 debuteerde hij in de Guruvayoor Temple in India. Sinds 2014 geeft hij Carnatic zanglessen in Beverwijk-Nederland (Temple and Nupur school of Performing Arts). Hij heeft vele prijzen gewonnen met zijn zang. In India en Europa begeleidt hij vele voorstellingen

Zang

Smt. Suboshini Balamurali, Heeft in 2017 jongstleden haar zangdebuut en diploma behaald bij Kalamani Sangeetha Chudarmani Subhulakshmi Shanmugaratnam. Een opkomend zang talent uit Duitsland. 

Nattuvangam (cymbalen)

Mrs Tharsana Kumarathasan 'Natyakalajothi Bhrathakalavithar'

Zij is al meer dan 20 jaar een getalenteerde en toegewijde Bharatanatyam danseres uit Duitsland. Door een zeer goede training in techniek, gezichtsuitdrukking en theorie in deze dans, geeft zij zeer aantrekkelijke en uitdagende performances op diverse podia. Vanuit de culturele achtergrond van haar ouders maakte ze op 7 jarige leeftijd kennis met de Zuid Indiase dansstijl Bharatanatyam. Zij was in de leer bij Guru Kiriqpanithi Ratneswaran, en deed later haar arangetram “dansdebuut” onderleiding van Guru Atputharani Kirubaraj. Mrs Kumarathansen zette haar studie verder voort bij Guru Amala Antony Sureshkumar, waar ze is gekwalificeerd om te onderwijzen in Bharatanatyam. Sinds kort maakt ze deel uit van Satish Dance Company. en wordt zij getraind door Satish om de nattuvangam te bespelen. Tharsana zal de voorstelling begeleiden met Nattuvangam zij geeft het ritme aan en ondersteund hiermee een danser, van het stampen van de voeten tot het geven van effecten tijdens een verhaallijn. Naast het spelen en het behouden van de maat-eenheid zal zij ook ritmische klanken reciteren ‘Konnakol’. Nattuvangam artiesten zijn onmisbaar en zeer belangrijk in een Bharatanatyam orkest.

Viool

Sri Kalajothi Manuraan Kandasamy, een jong opkomend maar, zeer getalenteerde violist uit Duitsland. Hij behaalde zijn Diploma bij Guru Innisai Chudhar Balajothi Amirthalingam.